Az egészséges gyermekcipőkről általában

Milyen is az egészséges gyermekcipő?

A boltokban megtalálható nagy cipőválaszték ellenére sokszor nehéz megtalálni az egészségnek, a minőségnek és a divatirányzatoknak is megfelelő terméket. A láb kóros mozgásai bizonyos idő elteltével elváltozásokat eredményeznek, ezek gerincbántalmakhoz, láb- és izomfájdalmakhoz vezethetnek. Fontos lenne nagyobb figyelmet fordítani a megelőzésre (pl. lúdtalpszűrés). A lábtorna szélesebb körű elterjesztésére, bevezetésére az iskolákban, óvodákban.

Az első legfontosabb kérdés: mezítláb vagy cipőben?

A kisbaba járása eltér a felnőttekétől. Az első lépések sajátos, bizonytalan ügetésre hasonlítanak. Lábacskái enyhe talphajlításban, kissé kifelé fordítva állnak. Nem szabad a babát idő előtt járásra kényszeríteni, amíg ő nem képes erre. Ha túlzott terhelés éri, megfeszített, befelé forduló helyzetbe kerül. Az eleinte dundi talpakról később eltűnnek a zsírpárnák, kialakul a haránt- és hosszboltozat. Cipőre először a padlón való járásnál van szükség.

Természetes felületeken, pl. fűben, kavicson, homokban, földes talajon később is egészséges a mezítláb járás, mivel az apró egyenetlenségek miatt nem terül szét a láb.

A kemény, sima felületeken a láb szétterül, a sarok befelé fordul, ezt szükséges korrigálni a megfelelően kialakított cipővel. Az első cipőknél 17-26 méret – elengedhetetlen a kéregrész, a sarok megfelelő tartása, a bokaízületek védelme érdekében.