Mik a jó gyerekcipő tulajdonságai?

  1. kéregrész: egyenesen tartja a sarkat, belső sarok megemelés fél cm-el megengedett;
  2. középrész: lúdtalpbetét nem megengedett a homlokboltozatot tartó izomzat gyengülése miatt;
  3. előrész: Fontos a kellő mozgástér biztosítása a lábujjaknak, szélességben és magasságban, + 7-8 mm legyen a lábujj és a cipő orra között;
  4. talp: könnyű és hajlékony, ne csússzon;
  5. alapanyag: természetes alapanyagok: felsőrész bőr, bélés bőr vagy textil, gore-tex membrán: víztaszítás, szellőzés biztosításához.

Reméljük, hogy segítségükre lehettünk a megfelelő cipő kiválasztás szempontjainak megismerésében.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő cipőméretet gyermekünknek?

A gyermekek lábának folyamatos mérése az első néhány életévben kiemelt jelentőségű, mivel ebben a korban nagyon gyorsan, hirtelen nő a lábuk. Kettő-hat éves korban 2-4 méretet nő a lábuk évente. A hatodik életév után a növekedés kissé lassul, ettől kezdve átlagosan 1-2 méret növekedésre lehet számítani.  A gyermekek lábát ezért célszerű kb. nyolc hetente mérni.

A Superfit segítséget nyújt ehhez a cipős dobozokban megtalálható mérettáblázat segitségével.

A megfelelő méret kiválasztásához üzletünkben – a Superfit méretezésének megfelelő – lábmérőkészülék áll rendelkezésünkre, mivel kisgyermekek esetében ez a legnehezebb feladat, így a megfelelő méretű gyermekcipő biztonságosan kiválasztható.
Nagyon fontos a próba során járkáltatni a gyereket a cipőben – ehhez üzletünkben különféle játékok találhatók –, így a járás alapján látható, hogy a cipő valóban kényelmes-e. Cipőt csak nyugodtan, időt hagyva a vásárlásra szabad választani.

Az egészséges gyermekcipőkről általában

Milyen is az egészséges gyermekcipő?

A boltokban megtalálható nagy cipőválaszték ellenére sokszor nehéz megtalálni az egészségnek, a minőségnek és a divatirányzatoknak is megfelelő terméket. A láb kóros mozgásai bizonyos idő elteltével elváltozásokat eredményeznek, ezek gerincbántalmakhoz, láb- és izomfájdalmakhoz vezethetnek. Fontos lenne nagyobb figyelmet fordítani a megelőzésre (pl. lúdtalpszűrés). A lábtorna szélesebb körű elterjesztésére, bevezetésére az iskolákban, óvodákban.

Az első legfontosabb kérdés: mezítláb vagy cipőben?

A kisbaba járása eltér a felnőttekétől. Az első lépések sajátos, bizonytalan ügetésre hasonlítanak. Lábacskái enyhe talphajlításban, kissé kifelé fordítva állnak. Nem szabad a babát idő előtt járásra kényszeríteni, amíg ő nem képes erre. Ha túlzott terhelés éri, megfeszített, befelé forduló helyzetbe kerül. Az eleinte dundi talpakról később eltűnnek a zsírpárnák, kialakul a haránt- és hosszboltozat. Cipőre először a padlón való járásnál van szükség.

Természetes felületeken, pl. fűben, kavicson, homokban, földes talajon később is egészséges a mezítláb járás, mivel az apró egyenetlenségek miatt nem terül szét a láb.

A kemény, sima felületeken a láb szétterül, a sarok befelé fordul, ezt szükséges korrigálni a megfelelően kialakított cipővel. Az első cipőknél 17-26 méret – elengedhetetlen a kéregrész, a sarok megfelelő tartása, a bokaízületek védelme érdekében.